טיפול שורש הוא הליך דנטלי המחליף את עיסת השן הפגועה או הנגועה במילוי שורש.
העיסה היא חבל ההצלה של השן והיא מהווה את כלי הדם שלה, סיבי הרקמה והעצבים בשקע המרכזי שלה, וזה מה ששומר עליה.
אחוזי ההצלחה בטיפולי שורש הם בד"כ גבוהים, וניתן לצפות לשן מתפקדת לאחר הטיפול.
השן המטופלת אמורה להחזיק מעמד זמן רב מאוד בתנאי ששומרים על היגיינת פה טובה, נמנעים מצריכת יתר של סוכר ועוברים בדיקות שיניים קבועות. במאמר זה אנו דנים בנושא.
מה זה טיפול שורש?
טיפול שורש הוא דבר שחייבים לבצע במקרים בהם חיידקים הצליחו להגיע למוך השן ויצרו דלקת (עששת) שיכולה לגרום לאובדן השן. במטרה שתבינו מהו הטיפול, נסביר לכם כעת כיצד בנויות השיניים.
ובכן, השיניים של כל אחד ואחת מאיתנו מעוגנות לעצמות הלסת, ממוקמות בתוך החניכיים ועשויות משכבות שונות.
השכבה הראשונה היא האמייל ומתחתיה שכבת הדנטין (שתיהן נחשבות לרקמות קשות) שמגינה על שכבת מוך השן העמוקה יותר (רקמה רכה), שמכילה בתוכה רקמות רגישות ועדינות כגון עצבים ומערכת כלי דם.
כאשר חיידקים מוצאים פרצה, חודרים שכבות שונות ומגיעים למוך השן, מופעלת מערכת החיסון ונוצרת דלקת במטרה למנוע מצב של הגעתם לזרם הדם ולאיברים הפנימיים.
בה בעת, אותה הדלקת גורמת ללחץ על העצבים העוברים במוך השן ולהתפתחות כאבים. דלקת שאינה מטופלת גורמת גם לספיגת עצם הלסת במקום עד למצב של חוסר יכולת לאחוז בשן ואובדנה.
טיפולי שורש נועדו למנוע מצב חמור, ובמהלכם מתבצע ניקוי של מוך השן מחיידקים ודלקות ומונעים נזקים עתידיים.
מתי צריך לבצע טיפול שורש?
איך יודעים שצריך טיפול שורש? ישנם מספר תסמינים שכאשר הם מופיעים, חייבים להגיע למרפאת השיניים במהירות ולבצע בדיקה יסודית.
התסמינים המרכזיים הם:
- רגישות לחום וקור בשן הפגועה שמתבטאת בכאבים בזמן אכילה או שתייה
- כאבים חזקים בשן ללא קשר לצריכת מזון
- כאבים "פועמים" בשן שגם מפריעים לישון
- נפיחות בחניכיים סביב השן הפגועה
- עלייה בחום הגוף
חשוב להבדיל בין חור בשן, בו ניתן לטפל באמצעות סתימה פשוטה, לבין המקרים בהם יש הכרח לבצע טיפול יסודי יותר.
חור בשן הוא מצב בו הדלקת הצליחה לחדור רק לשכבות האמייל והדנטין.
נזק זה אינו מערב את מערכת החיסון (מאחר ובשכבות אלו אין כלי דם) ולכן התסמינים שונים וכוללים אדמומיות בחניכיים וכאבים בשיניים, בעיקר בעת צריכת מאכלים מתוקים.
לעומת זאת, כאשר מדובר בדלקת שהצליחה להגיע גם למוך השן, ניתן לזהות זאת באמצעות צילום ממוקד לשן הפגועה שמראה את מיקום החור, העומק והאם הוא חדר למוך השן.
במקרה של דלקת עולה הצורך בביצוע הטיפול.
כמו כן, לפעמים אנו חווים כאבי שיניים אך לא ממש מבינים איזה שן גורמת לזה, ולפעמים הכאב הוא כללי.
ייתכן כי הזיהום התחיל בעיסה של השן עצמה או בכלל בחניכיים.
לא משנה היכן התחילה הבעיה, יש בניתוח יסודי לפני תחילת הטיפול, כדי לתת לכם את הסיכוי הטוב ביותר להציל את השן ולהחליט האם צריך לבצע טיפול שורש, סתימה, עקירת שן או טיפול חניכיים.
כיצד מבצעים טיפולי שורש?
במהלך טיפול שורש יש לנקות את מוך השן מחיידקים ודלקת במטרה להחזיר את השן הפגועה לתפקוד תקין. טיפול טוב יתמקד בכלי הדם והעצבים במקום, חיטוי וסילוק העששת, ולאחר מכן מילוי תעלות השורשים בחומר איטום מיוחד.
מאחר ובסיום התהליך השן המטופלת הרבה יותר רגישה וחומר רב מכותרתה מסולק (הדבר נדרש במהלך במטרה להגיע למוך השן), מקובל להחדיר גם בורג לתוך האיטום אחת התעלות (מה שקרוי "מבנה"), כשעל גביו מיושם גם כתר מתאים להשלמת המראה השן הסופי.
שימו לב, לאחר הטיפול, במקרים מסוימים, ייתכן כי השן תתכהה מעט כיוון שהרופא מסיר את העיסה הנגועה – החלק החי של השן שלך – ואז כלי דם עלולים להיקרע והפיגמנטים יכולים להכתים את החלק הפנימי של השן.
למרבה המזל, אצלנו זה לא קורה הרבה, אבל תמיד טוב ואסתטי לבצע הלבנת שיניים.
כמה זמן לוקח טיפול שורש?
במקרים מסוימים ניתן להתחיל ולסיים טיפול שורש במפגש אחד, אך כאשר מדובר בשן עם מספר תעלות, מבנה תעלות מורכב ומפוצל או דלקת חמורה, תהיה עדיפות למספר מפגשים.
בכל המקרים, על גבי חומר המילוי מותקן כתר זמני, ורק לאחר שמוודאים שהטיפול עבר בהצלחה, מתקינים כתר קבוע.
נקודות נוספות שעליכם להכיר לגבי טיפול שורש (שבמרפאה מקצועית תמיד יקפידו עליהן):
טיפולי שורש מבוצעים בהרדמה מקומית ע"י הזרקת חומר מאלחש לחניכיים. במקרים מסוימים ניתן לעבור טיפול בהרדמה מלאה.
בהתאם לצילומים, הרופא המטפל יודע מה תוואי תעלות שורש השן, העומק והקוטר שלהן. כל התעלות צריכות לעבור ניקוי יסודי, חיטוי ואיטום ללא היווצרות "כיסי אוויר".
החיטוי מתבצע ע"י חומרים שונים (שטיפות או תכשירים לשחרור מושהה) ולעיתים גם ע"י שימוש בקרניUV או חום.
לאחר מכן התעלות עוברות איטום ע"י דחיסת חומרים שאינם מאפשרים חדירת חיידקים.
על גבי האיטום מיושם כאמור הכתר, תוך יצירת "מבנה" על גבי בורג.
מאחר ותעלות השורשים עשויות להיות מפותלות ועדינות, הרופא יבצע את הטיפול באופן הדרגתי, תוך שהוא נעזר בכל שלב בצילומים במטרה לראות כי אכן התעלות נסתמו במלואן.
אצלנו במרפאת ד"ר הכהן תטופלו ע"י מומחי שורשים שמשתמשים במיקרוסקופ דנטלי מיוחד שמסייע בניקוי טוב יותר של תעלות השורשים ואטימתן בצורה טובה יותר.
האם טיפול שורש כואב?
כאמור, מטופלים רבים חוששים, ושואלים אותנו באופן מיידי "האם טיפול שורש כואב?", ו-"האם ניתן להימנע ממנו?". התשובה שלנו היא שהכאבים שהם מרגישים כעת הרבה יותר נוראיים מאשר הכאב במהלך הטיפול עצמו.
כאשר מגיעים למצב בו יש צורך לעבור טיפולי שורש, הכאבים בד"כ אינם מרפים ומרמזים אודות הנזק העצום שהעששת מחוללת.
כאבים אלו בלתי נסבלים ונובעים מהלחץ התהליך הדלקתי על תאי העצב של השיניים.
למעשה, דחיית הטיפול מיותרת ומסכנת עוד יותר את השן, וכאבים אלו נעלמים כלא היו באופן מהיר לאחר ביצוע הטיפול.
אנו במרפאת ד"ר הכהן מבינים שיש למטופלים רבים חשש ברגע שהם שומעים שאין מנוס מביצוע טיפול שורש ועושים את מירב המאמצים כדי שהטיפולים יהיו נעימים וללא כאבים.
הדבר מתאפשר באמצעות ביצוע הפרוצדורה בהרדמה מקומית (לעיתים עם טשטוש), עם אפשרות להירגע למוזיקה נעימה או צפייה בסדרת טלוויזיה אהובה.
לאחר הטיפול ניתן להירגע בחדר התאוששות מיוחד ומפנק.
מה היתרונות של טיפול שורש?
אחד היתרונות העיקריים של הטיפול הוא שמירה על השן הטבעית. רופאי שיניים מקצועיים מסירים את רקמת העיסה הנגועה, מנקים את תעלת השורש ומחליפים אותה בחומר מילוי.
כיוון שהמטופל שומר על השן הטבעית, אין סכנה לאובדן עצם.
שורש השן ימשיך גם לעורר את העצם והמטופל יוכל לשמור על החיוך הטבעי שלו. יתרון נוסף של טיפול שורש הוא במניעת כאבי שיניים.
עיסה דלקתית או נגועה יכולה להיות כואבת ולהקשות על התפקוד היומיומי. הטיפול מנקה את העיסה הנגועה, ואם יש צורך, נעשה שימוש באנטיביוטיקה.
זכרו – ברגע שהכל יירפא, כאב השיניים ייעלם! אם תבחרו בטיפול זה במקום בביצוע עקירת שן, זה יעזור לכם למנוע רווחים בפה, העשויים להקשות על האכילה.
טיפולי שורש זולים יותר מאשר עקירת השן והחלפתה. במילים אחרות, אתם יכולים לשמור על השן האמיתית שלכם וגם על החיוך שלכם.
למה יש לצפות לאחר הטיפול?
לאחר הטיפול, שיקום הפה והתפוגגות השפעת חומרי ההרדמה, ייתכן שתחושו כאבים, אך הם יחלפו לאחר מספר שעות עד יום בהנחה שהטיפול בוצע בצורה מקצועית, יסודית ועבר בהצלחה.
אם אתם בכל זאת מרגישים כאבים אחרי מעבר ל- 48 שעות מסיום הטיפול, אנא פנו אלינו בהקדם, צוות המומחים שלנו יבדוק את מצב השיניים ויטפל בכם באופן מהיר.
כעת, כשאתם מבינים את חשיבות טיפולי השורש, מכירים את התסמינים שמחייבים הגעה אלינו לבדיקה, ומכירים ברמת מקצועיות צוות המרפאה שלנו – אין סיבה לחשוש!
צלצלו אלינו או השאירו פרטים באתר ונקבע לכם פגישת ייעוץ ראשונית ותוכנית טיפול מותאמת אישית.
שאלות ותשובות נפוצות
מה הסיכון בעיכוב הטיפול או בהזנחה?
החמרה במצב שורשי השיניים הוא תהליך העשוי לדרוש שנים. חלק מהתהליך יהיה ללא כאבים וחלקו עם כאבים קלים יחסית, זו אחת הסיבות לכך שרבים נוטים להזניח סימני אזהרה ראשוניים.
אולי לא קל להגיע אל רופא שיניים אם אתם גרים במקום נידח, אבל יש רופא שיניים ברעננה או בכל מקום אחר מסוג זה ברחבי הארץ.
קל לחשוב שתמיד תוכלו לבצע טיפול שורש כאשר יהיה לכם את הזמן, הכסף וכדומה, אך מה יידרש לשם כך? ככל שמזניחים, כך הטיפול בהמשך עשוי להיות מורכב ויקר יותר.
כמו כן, חשוב להבין שדלקת בשן מוזנחת עלולה להגיע גם מעבר לה, אל עצם הלסת וזה כבר סיפור אחר. ללא ספק, לגבי השיניים, מוטב שלא להזניח ולא להתעלם מסימני האזהרה.
מה קורה אם טיפול שורש לא מסייע?
כמו טיפולים רפואיים רבים, גם טיפול שורש אינו מבטיח הצלחה של 100 אחוז. למרות המקצועיות, הניסיון והציוד המשוכלל, כגון מיקרוסקופ דנטלי, טיפול כזה לעיתים נכשל. במקרים כאלה,
הדלקת עשויה להופיע מחדש, בקצה שורש השן ואף בעצמות הלסת. הדבר יתבטא בכאבים בשיניים, אשר כפי הנראה יביאו אתכם שוב לרופא השיניים.
במצבים אלה באים בחשבון הליכים אחרים כדוגמת טיפול שורש, ואם הוא לא עוזר, אף אפיסקטומיה (Apicoectomy), הנקרא גם "כריתת חוד השורש", ומהווה ניתוח המבוצע גם הוא על ידי רופא שיניים ומונע את הצורך בעקירת השן.
מה ההבדל בין טיפול עם מיקרוסקופ דנטלי לבין טיפול ללא מיקרוסקופ דנטלי?
הזכרנו שמיקרוסקופ דנטלי מסייע לניקוי ואטימת החורים בשיניים. נרחיב מעט את ההסבר: ראשית, המיקרוסקופ מאפשר לראות את מצב השיניים בצורה מוגדלת (פי 35) וברורה יותר.
הודות לכך, רואים פרטים זעירים שאחרת אינם גלויים לעין. כך, רופא השיניים יכול לבצע טיפול שורש בדיוק מירבי.
באופן זה, מתקבלת גם התועלת של קיצור משך טיפול השורש. הדיוק הגבוה מסייע לרופא גם בצמצום הפגיעה באזורים הבריאים של השן, נקודה זו מצמצמת את הכאב במהלך הטיפול ומקדמת התאוששות קלה ומהירה יותר.
כדי לחדד את חשיבות המיקרוסקופ, נזכיר את "סביבת העבודה" של הרופא עבור טיפולי שורש שהיא חלל הפה (אזור קטן יחסית) בעבודה על שן ספציפית תוך התמקדות בתעלה הצרה בה נמצא שורש השן.
אילו אמצעים נוספים יש נגד הכאב בטיפול, מלבד טשטוש והרדמה מקומית?
להלן האמצעים המסייעים נגד כאב במהלך הטיפול:
[table id=4 /]
הלבנת שיניים טבעית | טיפול שיניים בהרדמה מלאה | מומחה לטיפול שורש