השיניים שלנו סופגות עומס רב במהלך החיים. לעיתים הן נפגעות ויש צורך לטפל בהן, במקרים הקלים הטיפול מסתיים בתיקון חלקים שונים של השן. אך במקרים מורכבים יותר ישנה פגיעה בחלק השורשי שלה, קרוב לכלי הדם, העצבים וכן לעצם הלסת. פגיעה בשורש השן גורר בעקבותיו כאבים רבים, לעיתים בלתי נסבלים. למרות זאת אנשים לעיתים נמנעים מהטיפול בכך, בגלל הופעת כאב אחרי טיפול שורש.
מה זה בעצם טיפול שורש? ומה החשיבות שלו?
טיפול שורש זה הליך רפואי המתקיים בעקבות שתי סיבות עיקריות; הראשונה היא חבלה חיצונית שנגרמה לשיניים ופגעה בתפקוד שלהן, הסיבה השנייה היא צורך בהסרת רקמה דלקתית או נמקית הנמצאת במוך השן. מוך השן זו הרקמה הפנימית ביותר של השן – לפני השורש, בה יש בין היתר כלי דם ועצבים רבים. הדלקת במוך השן נגרמת כתוצאה מעששת. עששת מתחילה מהחלק החיצוני ביותר של השן ומתקדמת אל עבר המוך.
אם לא מטפלים ברקמה זו בעזרת טיפול שורש כאב חמור עלול להופיע – בשל קיומם של עצבים מרובים באזור. בנוסף, שטח הפגיעה עשוי להתרחב מעבר לגבולות מוך השן והשורש. הדלקת עלולה להגיע במקרים לא מטופלים לאחר זמן אף לעצם הלסת ולבצע נזק משמעותי. חשוב לדעת, במקרה בו הפגיעה לא מטופלת ונעשה נזק בלתי הפיך לעצם הלסת או לחניכיים, השיניים ככל הנראה לא יחזיקו מעמד בצורתם הטבעית. במצב כזה תוכלו לפנות להליך רפואי של השתלת שיניים ביום אחד או בתהליך ארוך יותר, לפי בחירתכם ומצבכם הרפואי.
דבר נוסף החשוב לשים לב אליו הוא מקום ביצוע טיפול השורש, שכן במרפאת ד״ר הכהן את הטיפול מבצע מומחה לטיפולי שורש באמצעות מיקרוסקופ מתקדם. השילוב של מומחה וציוד חדשני מביא לתוצאה טובה יותר וסיכויי הצלחה גבוהים, לכן אל תתפשרו על מקום ביצוע הטיפול.
למה אנשים מתחמקים מטיפול שורש?
הסיבה להתחמקות מטיפול שורש פשוטה מאוד. אנשים חוששים מכאב והרי ידוע שישנו כאב אחרי טיפול שורש. הטיפול עצמו מתקיים לרוב תחת הרדמה מקומית, והרוב המוחלט של המטופלים אינם מרגישים כאב בזמן הטיפול. מאותה סיבה, לא תרגישו מיד כאב לאחר טיפול שורש, אלא רק לאחר כמה שעות כשהשפעת ההרדמה תפוג. יש לכך פתרון – משככי כאבים. אמנם תצטרכו לקחת משככי כאבים כל עוד כואב לכם כדי לא לסבול, אך עדיף כאב לאחר טיפול שורש באופן זמני, מאשר הזנחה מסוכנת.
טיפול שורש ראשוני לעומת טיפול שורש בשן עם זיהום
טיפול ראשוני מתבצע בשן חיה שאינה מזוהמת, מוציאים את הרקמה החיה מתוך תעלות השן כך שיוצרים פצע במכוון שמתחיל להירפא עם סיום ההליך. בשל סוג ההליך ישנו כאב בשן אחרי טיפול שורש ראשוני. לעומת זאת, כשמטפלים בשן עם זיהום, התגובה אינה אחידה בין המקרים. בדרך כלל לא אמורים להיות כאבי שיניים אחרי טיפול שורש כזה. אך עשויים להיות מקרים בהם ישנם כאבים חלשים, בינוניים וחזקים. המקרה הקיצוני מתקיים כאשר יש כאבים בשן שבוע אחרי טיפול שורש ואף יותר. זה תקין וקורה כיוון שהגוף מגיב לחיידקים שהגיעו כתוצאה מהזיהום בשן.
ובהרחבה – למה בעצם יש כאב אחרי טיפול שורש?
כאבי שיניים אחרי טיפול שורש זה תקין, הטיפול יכול להיות מוצלח מאוד ועדיין יהיו כאבים אחריו. כדי לענות על השאלה הזו, נבין קודם מה קורה בטיפול. במהלך הטיפול המכשירים הדנטליים מפרקים את החיידקים המזהמים הנמצאים במוך השן. החיידקים המפורקים יוצאים החוצה וגורמים למערכת החיסונית של הגוף להגיב לכך. התגובה המיידית של הגוף למלחמה במזהמים היא דלקת. הדלקת היא מעין אזור מלחמה בין מערכת החיסון למזהמים והיא זו שגורמת לאדמומיות ולכאב שאנו חשים.
כאב אחרי טיפול שורש – מה מגביר את הסיכון לכך?
- טכניקת הטיפול – רופאי שיניים שונים משתמשים בטכניקות טיפול שונות. ישנן טכניקות פחות זהירות או חודרניות יותר שעשויות להעלות את הסיכוי להיווצרות כאב אחרי טיפול שורש.
- סוג הזיהום – כאמור, הפגיעה היא לרוב זיהומית אך ישנם סוגים שונים של זיהומים. סוג הזיהום ועוצמתו תלויים באגרסיביות החיידק הקיים. ככל שהמזהם אגרסיבי יותר, כך כאב אחרי טיפול שורש יהיה עוצמתי יותר.
- המערכת החיסונית –לכל אדם יש נטיית גוף שונה, כל גוף מתמודד אחרת עם זיהום וכן מגיב אליו בצורה שונה. ככל שהמערכת החיסונית פעילה יותר, עולה הסבירות לרמה גבוהה יותר של כאב אחרי טיפול שורש.
מתי כאב לאחר טיפול שורש מצריך התייחסות?
במקרים בהם ישנם כאבים חודש אחרי טיפול שורש, כדאי ללכת לבדיקה ולראות האם הדלקת עודנה קיימת, או שנוצרה פגיעה משנית כתוצאה מהטיפול. מדובר במקרים חריגים, אך קיימים ויש להיות ערניים לכך.
מקדימים תרופה למכה
גם למי שכל שיניו בריאות וגם למי שעבר טיפול שורש אחד והספיק לו, ישנן דרכים בעזרתן ניתן להימנע מהגעה למצב הזה.
- צחצוח נכון – הדבר הבסיסי ביותר הוא לצחצח, בצורה נכונה. מצד אחד יש להקפיד על צחצוח של כל השיניים מכל הכיוונים במשך מספיק זמן. מצד שני צריך להקפיד לצחצח את השיניים בצורה עדינה כך שירד רובד החיידקים אך שכבת האמייל לא תיפגע. לכן ההמלצה היא לצחצח בתנועות סיבוביות עם מברשת שיניים רכה, את כל אזורי הפה כולל הלשון, במשך 2 דקות, פעמיים ביום.
- סתימות בזמן – אל תחכו לכאבים! לכו לבדיקות תקופתיות אצל רופא השיניים כדי לוודא שאין לכם חורים בשיניים. חורים בתחילה נמצאים רק בחלק החיצוני של השן – בשכבת האמייל, לכן הם אינם גורמים לכאבים. בשלב זה תיקון החור עם סתימה פשוטה עשויה לגרום לכך שלא תצטרכו להגיע לכאבים עזים וטיפול שורש.
- הימנעות מנסיגת חניכיים – אחת הסיבות לטיפולי שורש היא נסיגת חניכיים. נסיגת חניכיים עלולה לקרות כתוצאה מחוסר הקפדה על היגיינת הפה. גם פה השיטה העיקרית היא צחצוח נכון, וכן שימוש בחוט דנטלי. בנוסף, יש לבקר אצל שיננית אחת לחצי שנה, ולהגיע למעקב שגרתי אצל הרופא.
לסיכום
כאב אחרי טיפול שורש הינו מצב טבעי. למרות זאת, הוא משמש כסיבה העיקרית לכך שאנשים רבים לא מטפלים בשיניים שלהם גם כשהכאבים עזים. חשוב לדעת, כאשר ישנה דלקת במוך השן היא עשויה לפגוע בשורש השן, אך אם לא מטפלים הנזק עשוי להתפשט ולהגיע גם לחניכיים ולעצם הלסת ואז הפגיעה הרבה פחות הפיכה, ועלולה לגרור הליכים רפואיים מורכבים. שיניים זה לא רק חיוך יפה, זה קודם כל הבריאות שלכם!