כאשר ישנם כאבים בשיניים, הדבר יכול לנבוע מחור בשן, מחלת חניכיים חריפה או זיהום בשורשי השיניים, אך פעמים רבות מדובר בשיניים שפשוט מגלות רגישות יתר עקב סיבות רבות ומגוונות. רגישות בשיניים היא דבר שרבים מאיתנו עלולים לסבול ממנו מתישהו במהלך החיים, מה שיתבטא בכאבים עזים או מתונים יותר בזמנים שונים של היום, בעיקר סביב פעולות האכילה והשתייה של מאכלים חמים וקרים, אך לא רק. מדוע הדבר קורה? וכיצד ניתן למנוע ולטפל במצב הזה? מיד תבינו.
מה עלול לגרום למקרה של רגישות בשיניים?
לעומת בעיות שיניים חמורות יותר, כגון זיהום של תעלות השורש, רגישות בשיניים אינה מורגשת בזמן שאין אנו מפעילים את השיניים ולמעשה באה לידי ביטוי כאשר אנו:
- צורכים מאכלים או משקאות ממותקים: לרוב, רגישות בשיניים נובעת עקב קיומו של חור קטן ומיקרוסקופי בשן או עקב פעילות מוגברת של חיידקים שגורמים לשחרור חומצות שונות, שגורמות לגירוי ולרגישות.
- צורכים מאכלים או משקאות קרים וחמים: כאבים לאחר צריכה של מאכלים או משקאות קרים, נחשבים לתסמין מאוד נפוץ העשויים להעיד על רגישות לקור בשיניים יכולה להתבטא בכאבים בזמן או לאחר אכילה של גלידה, שתיים מים קרים וכו'. גם המקרה ההפוך, של כאבים לאחר שתייה תה או של כל משקה חם אחר, יכול להעיד על רגישות.
- מנקים את השיניים: הפעלת לחץ רב מידי על השיניים, כגון בזמן שימוש בקיסמים, חוט דנטלי ואפילו בזמן צחצוח, אף הם יכולים לגרום להופעת כאבים בשל רגישות, שחולפים מיד לאחר מכן.
- מבצעים פעולות כדוגמת לעיסה חזקה מידי, מתחילים טיפול יישור שיניים שקוף או גשר ועוד.
כל אלו יכולים לגרום לקיומה של תחושות בשיניים ועקב כך להוביל לכאבים. יש לציין, כי רגישות בשיניים יכולה להיות מורגשת בשן אחת בלבד, בשיניים סמוכות ולעיתים אף בכל הלסת. לכן חשוב מאוד שתנהלו מעין "יומן" של הכאבים בשיניים שלכם, על מנת שתוכלו לשתף עם רופא השיניים שלכם אילו שיניים כואבות לכם בדיוק, מתי התופעות מתרחשות ומהי עוצמתן.
רגישות בשן: מדוע היא מתרחשת?
על מנת להבין מדוע נוצר מצב של רגישות בשן, חשוב ראשית כל להבין כיצד בנויות השיניים שלנו. ובכן, כל שן שלנו כוללת חלקים שבהם עוברים כלי דם ועצבים תחושתיים אך גם חלקים נוספים שאין בהם תחושה. החלק העליון ביותר, כותרת השן, הינו חזק במיוחד אבל בו אין תחושה והוא מחפה על השכבות שמתחתיו, הדנטין ושורשי השיניים שבהם עצבים תחושתיים רבים, שאחראיים בין היתר על תחושת הכאב. במידה ועצבים אלו מופעלים, הכאבים לא יאחרו מלהגיע ומה שמפעיל אותם הוא למעשה כל מה שתואר לעיל – שינויי חום וקור, זיהומים חיידקיים, הפעלת לחץ וכו'.
כאשר מצב השיניים והחניכיים הינו תקין, עצבים אלו מוגנים ומבודדים, אינם מושפעים בקלות ולא נגרמים כאבים עקב חשיפה לגורמים שצוינו. הם כן הופכים להיות חשופים ורגישים במקרים הבאים:
- נסיגת חניכיים: לחניכיים שלנו תפקיד מרכזי בבריאות השן. כאשר החניכיים נסוגות לאחור (בשל מחלות חניכיים, גיל, עישון, כתר שאינו מתאים וכו') נחשף צוואר השן שמכיל בתוכו את השורשים והם משדרים כאב כתוצאה מחשיפה לתנאים השונים.
- חריקת שיניים: פעולה זו גורמת לשחיקה של כותרות השיניים וחשיפת הדנטין לגירויים. תופעה זו רווחת גם בקרב מי שמצחצח בצורה אגרסיבית מידי שפוגעת בזגוגית השן וחושפת את שכבת הדנטין.
- אחרי טיפול שיננית: השיננית מסירה מוקדי הצטברות אבנית בקו החניכיים על מנת למנוע את נסיגתן. אלא שנוכחות האבנית מבודדת את צוואר השיניים מפני הגירויים השונים וכאשר היא מוסרת, הדבר עשוי להתבטא ברגישות והופעת כאבים.
רגישות בשיניים יכולה לנבוע גם לאחר טיפולי שיניים שונים, ביניהם סתימות, טיפולי שורש, הרמת סינוס וניתוחי חניכיים, שיכולים לגרום לרגישות מסוימת, לרוב זמנית וחולפת, בחניכיים ושורשי השיניים.
כיצד ניתן למנוע ולטפל?
ברוב המקרים, ניתן למנוע ולטפל במצבי רגישות בשיניים על ידי שמירה על היגיינת הפה, ביקורים סדירים אצל השיננית (שתמליץ לכם גם על משחות שיניים שמתאימות לשיניים רגישות) ושימוש נכון במברשת השיניים ובחוט דנטלי. מעבר לזאת, נמליץ לכם שבכל הרגשה של כאב כלשהו בשיניים, אל תחכו ופשוט תגיעו לרופא השיניים שלכם לאבחון, שכן ייתכן כי מדובר בבעיה אקוטית שבה חייבים לטפל לפני שתחמיר את מצב השיניים עוד יותר. ראוי לציין, כי אנו במרפאת ד"ר יצחק ושלומית הכהן מספקים לכם טיפים לשמירה על בריאות השיניים ומבצעים טיפולים נוספים, מלבד הטיפולים המורכבים יותר, כדוגמת הלבנת שיניים.