השיניים שלנו נועדו לשרת אותנו נאמנה לאורך שנים רבות, והן בנויות במיוחד עבור משימה זו. לאורך הזמן, ולעיתים גם עקב אורח חיים, השיניים עשויות להישחק, ולהגיע עד לרמה קריטית בה מתחילים להופיע כאבים ועולה הצורך בטיפולים דחופים. מהי בדיוק שחיקת שיניים? ממה ההיא נגרמת? לאילו תופעות היא גורמת? וכיצד ניתן להימנע מכך? בכתבה זו נענה על כל השאלות.
שחיקת שיניים: מה הכוונה?
כל שן בפה שלנו מורכבת משכבות שונות, ולכל אחת מן השיניים פונקציונליות משלה. על מנת לפשט את הדברים, נפריד בין השכבה החיצונית ביותר של השן, שכבת האמייל, שנועדה להגן על השכבה שמתחתיה (הדנטין, ואף על השכבה העמוקה יותר), מוך השן, שכבה שמכילה עצבים תחושתיים וכלי דם. שכבת האמייל חזקה ביותר ואין בה עצבים תחושתיים או כלי דם, היא אינה מתחדשת והיא באה במגע יום יומי עם העולם החיצון. משום שכך, הביטוי שחיקת שיניים מיוחס אך ורק לשכבה זו, כיוון שהיא נוטה להישחק ולהצטמצם בנפחה עם הזמן.
קצב שחיקת שיניים הינו פקטור של הרכב האמייל, והוא מוכתב גנטית, אך גם אורח החיים יכול לגרום לפגיעה. כך למשל, אי-ביצוע צחצוח שיניים נכון או בצורה אגרסיבית מדי, חריקת שיניים, אי-שמירה על היגיינה אוראלית וצריכת יתר של מזונות ומשקאות חומציים. גורמים נוספים שיכולים להשפיע על קצב שחיקת שיניים הם שימוש לאורך זמן בתרופות מסוג "NSAIDS", מחלת ריפלוקס פעילה, יובש בפה ועוד.
למה גורמות שיניים שחוקות?
כאמור, כאשר השיניים שלנו נשחקות, שכבת האמייל מצטמצמת בהדרגה. בנקודה מסוימת, שיניים שחוקות כבר הופכות להיות סימפטומטיות, וזאת בשל העובדה שגורמים פיזיקליים או כימיים שונים מצליחים להגיע אל שכבת הדנטין, שלעומת שכבת האמייל היא כוללת גם עצבים. תופעה זו באה לידי ביטוי בהופעת תסמינים שונים כדוגמת שיניים רגישות לחום ולקור והופעת כאבים לאחר צריכת משקאות ממותקים. שיניים שחוקות יכולות להיות גם רגישות יותר להתרחשות כאבים לאחר טיפולי שיניים כדוגמת טיפול שורש, יישום סתימות גדולות בפה ואפילו לאחר טיפולים שגרתיים אצל השיננית.
יש לציין, כי גם עצמות הלסת שלנו נוטות להישחק עם הזמן, מה שגורם לצורך בביצוע טיפולי חניכיים, תזוזת שיניים וכמו כן הופעת רגישויות שונות. חשוב מאוד לעבור אבחון מסודר שיבדיל בין שחיקת שיניים לבין נסיגת עצם ובמידת הצורך לטפל בבעיה באופן ממוקד, למשל באמצעות ביצוע הרמת סינוס.
אנו במרפאת ד"ר הכהן מתמחים בביצוע טיפולי שיניים מתקדמים ומציעים אותם במחירים המשתלמים ביותר. גם עבור פרוצדורות דוגמת הלבנת שיניים או יישור שיניים שקוף מחיר הטיפולים יהיה נוח ובנוסף לכך אנו מציעים פריסת תשלומים נוחה ללא ריבית.
חשוב לשמור על תחזוקת השיניים בכל גיל
כיצד מונעים שחיקת שיניים?
כיוון שאורח החיים מהווה גורם משמעותי ביותר שתורם להתרחשות שיניים שחוקות, נושא המניעה נמצא בעיקר בידיים שלכם. ראשית כל, יש להגיע לביקורים סדירים אצל השיננית, אשר אמורה לשים לב שמתחילה שחיקה של שכבת האמייל ולדווח לכך לרופא השיניים להמשך אבחון. מעבר לכך, על-מנת למנוע שחיקת שיניים, יש לצחצח שיניים בצורה נכונה ולא אגרסיבית, להימנע מצריכה מוגזמת של משקאות ממותקים ומאכלים חומציים, להשתמש במי-פה על בסיס פלואוריד, לטפל במקרים של חריקת שיניים (באמצעות סד ביתי, טיפולי בוטוקוס ואחרים) ולהתייעץ עם רופא השיניים באשר לתרופות אותם אתם נוטלים על בסיס קבוע, כיוון שייתכן שהן מחריפות את הבעיה.
היבט חשוב נוסף במטרה למנוע מצב של שיניים שחוקות הוא לא להשתמש בתכשירים שונים שאינם הומלצו לכם ע"י רופא השיניים, ביניהם ניתן למצוא תכשירים ביתיים להלבנת שיניים בשיטת "עשה זאת בעצמך", הכנת משחות שיניים לפי סרטונים ביוטיוב ושאר תופעות שאינן רצויות. זכרו, האמייל היא אינה שכבה שמתחדשת ועל כן יש לשמור עליה ולא להפעיל עליה כוחות חזקים מדי או לחשוף אותה לחומרים כימיים שיכולים להמיס אותה. בכל שאלה או ספק, אנא פנו אל השיננית או רופא השיניים שלכם ותוכלו להימנע מתופעת שחיקת שיניים בצורה נכונה ולאורך זמן רב ככל שניתן. ראוי לציין, כי אנו במרפאת ד"ר יצחק ושלומית הכהן מציעים טיפולים נוספים כדוגמת הלבנת שיניים, וזאת בנוסף לטיפולים המורכבים יותר.