דלקת חניכיים היא אמנם מצב לא רצוי, אך היא מאוד נפוצה, וכ-95% מהאוכלוסייה סובלת ממנה במהלך חייה. הדלקת מתאפיינת בתסמינים העלולים לפגוע משמעותית באיכות החיים, ואף להגיע למצב חמור שיתבטא באובדן שיניים. לכן, ברגע שמופיעים תסמיני דלקת חניכיים, יש להגיע בהקדם למרפאה ולקבל טיפול. מהם התסמינים של דלקת חניכיים וכיצד תוכלו לטפל בה אצלנו במרפאה? במאמר זה נדון בנושא.
דלקת חניכיים: מהם התסמינים? ומדוע הדבר מתרחש?
החניכיים מהוות רקמה רכה העוטפת את עצם הלסת האלוויאולרית (עצם המכתש), שבין היתר גם אוחזת בשיניים שלנו. תפקיד החניכיים הוא להפריד בין השיניים, לתמוך בהן ולמנוע חדירת מזהמים לתוך מערכת הדם. דלקת חניכיים היא מצב בו מחוללים פתוגניים בכל זאת הצליחו לחדור, ודבר זה גורם למערכת החיסון הממוקמת ברקמה זו להגיב בצורה חריפה. במקרה של דלקת חניכיים תסמינים נפוצים הם:
- חניכיים נפוחות וכואבות
- חניכיים בעלות צבע אדום כהה, במקום ורוד-אדום של חניכיים בריאות
- דימום מהחניכיים בזמן צחצוח שיניים או אכילת מזון קשה
- רגישות לחום ולקור באופן כללי, ולא כזה ששמור אך ורק לשן או שיניים בודדות
- ריח רע מהפה
לרוב, דלקת חניכיים מופיעה עקב זיהום חיידקי ומוחמרת כאשר מדובר על נשים בהריון, אנשים מעשנים או בעלי שתלים דנטליים.
כיצד ניתן למנוע דלקת חניכיים?
מניעת דלקת חניכיים מתחילה בשמירה על היגיינת הפה, וזה כולל צחצוח שיניים נכון, הקפדה על ניקוי מרווחי השיניים באמצעות חוט דנטלי או מתקני שטיפה שונים וביקור אצל שיננית באופן קבוע. כמו כן, חשוב מאוד לשמור על אורח חיים שמיטיב עם בריאות החניכיים, קרי, הפסקת עישון וצריכת אלכוהול מתונה. בנוסף, ככל שניתן, במקרה של שיקום הפה על ידי כתרים בשיניים, עדיף שהדבר יתבצע ללא מתכות כבדות, אלא באמצעות כתרים שמטרתם למנוע גירוי החניכיים והתפתחות דלקת במקום אשר אינה נובעת מזיהום חיידקי.
כיצד מטפלים במקרים של דלקת חניכיים?
בוודאי תשמחו לדעת שבמקרה של דלקת חניכיים טיפול הוא דבר אפשרי, ובמרבית המקרים הדבר אינו מסובך מדי. למעשה, כל עוד תגיעו בזמן אל המרפאה, הרופא המטפל יוכל למנוע את המצב החמור יותר שלה, שהוא מחלת חניכיים (פריודונטיטיס). מצב זה מאופיין בדלקת החודרת עמוק אל תוך רקמת החניכיים ועד העצם האלוויאולרית, וזה גורם בסופו של דבר לצורך בביצוע נסיגת חניכיים טיפול ולצורך במניעת אובדן שיניים. פריודונטיטיס גם אינה מיטיבה עם הבריאות הכללית של הסובלים ממנה, וזאת מאחר שלעיתים סימני הדלקת בחניכיים עלולים לזלוג אל מחזור הדם ולהגביר את הסיכוי לקרישתיות יתר, שבץ מוחי, תסחיפי ריאה ואפילו שבץ מוחי.
אז מה עושים אם דלקת חניכיים? מה בנוגע לטיפול בדלקת חניכיים?
- טיפול שיננית: מסירה מהשיניים והחניכיים את רובד חיידקי השן ומאפשרת לגוף להחליש את עוצמת הדלקת.
- הקצעת שורשים: מבוצע ע"י השיננית תחת תנאי הרדמה מקומית של החניכיים. במהלך הטיפול החניכיים עוברות ניקוי עמוק יותר שמטרתו הסרת החיידקים שחדרו לתוכן והסרת סימניה של דלקת חניכיים המופיעה במקום.
- טיפול אנטיביוטי: כאשר יש חשש כי מדובר על דלקת חניכיים שיכולה לעבור לשכבות העמוקות יותר, עשוי הרופא המטפל להמליץ במקביל לטיפולי השיננית גם על הטיפול האנטיביוטי, המיועד בין היתר להגן על המטופל מפני זיהום סיסטמי עקב חדירת חיידקים לזרם הדם.
- שטיפה: ניתן לשלב את כל סוגי הטיפולים שהזכרנו כאן יחד עם ביצוע שטיפות של חלל הפה והשיניים באמצעות תכשיר מי פה המכיל בתוכו חומרי חיטוי.
כיצד מטפלים במצב של דלקת חניכיים חמורה מאוד?
כאמור, כמעט כל אדם יסבול מתישהו מהתרחשות של דלקת חניכיים, אך במרבית המקרים הדלקת תהיה על אש קטנה ולא תתפרץ בצורה חמורה. כאשר בכל זאת מתפרצת דלקת חניכיים חמורה, יש צורך להתערב בצורה דחופה במטרה למנוע זיהום סיסטמי, נסיגת חניכיים מהירה ואובדן שיניים.
מה עושים עם דלקת חניכיים חמורה? פונים לאפשרות הכירורגית של ניתוח חניכיים. בהליך זה הרופא המטפל נכנס עמוק יותר לתוך החניכיים ומבצע ניקוי יסודי שלהן, עד לנקודת המגע עם העצם. הרופא גם יכול ליישם במקום חומרים שונים שמשחררים אנטיביוטיקה בצורה מושהית במטרה לוודא כי כל אוכלוסיית החיידקים במקום חוסלה.
במידה ורקמת החניכיים כבר עברה נזק רב מדי עד למצב של נמק, על הרופא המטפל לנקז את המורסה שנוצרה ולהחליף את הרקמה החסרה ברקמה אחרת בתהליך השתלת חניכיים. גם את התהליך הזה, בנוסף לסוגי טיפולי חניכיים נוספים, תוכלו לעבור במרפאתו של ד"ר הכהן – רופא שיניים ברעננה המפעיל מרפאת מומחים מובילה המתמחה בטיפולי שיניים מורכבים מכל הסוגים. מוזמנים ליצור עמנו קשר לקבלת פרטים נוספים.